Dr. Αιμίλιος Λάλλας | Δερματολόγος, Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ Α.Π.Θ.


  Τηλέφωνο : +30.2310.277979

Αλλαγή στη λειτουργία του ιατρείου λόγω κορωνοϊού

Ενημερώνουμε τους ασθενείς μας και το κοινό ότι, στο πλαίσια της στρατηγικής πρόληψης εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, το ιατρείο παραμένει κλειστό μέχρι τις 27 Μαρτίου. Για το διάστημα μετά τις 27 Μαρτίου θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση, αναλόγως της γενικής κατάστασης και των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και του Ιατρικού Συλλόγου.
 
Σε όλο αυτό το διάστημα, ο κος Λάλλας και το υπόλοιπο προσωπικό του ιατρείου είναι διαθέσιμοι τηλεφωνικά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για οποιαδήποτε ερώτηση ή βοήθεια και συνεννόηση για την εξυπηρέτηση πιθανών επειγόντων περιστατικών που δεν μπορούν να αναβληθούν.
Επίσης, υπάρχει δυνατότητα παροχής ιατρικής συμβουλής μέσω τηλεϊατρικής. 
 
Τηλέφωνο Ιατρείου: 2310277979
Κιν. 6932368102, e-mail: emlallas@gmail.com (Κος Λάλλας)
Κιν. 6944835121, e-mail: xrysapapageorgiou@gmail.com (Κα Παπαγεωργίου)
 
Συστήνουμε σε όλους να ακολουθήσουν τις οδηγίες των επίσημων φορέων και παραμείνουν στο σπίτι .
Υπομονή, ψυχραιμία και αισιοδοξία
Αιμίλιος Λάλλας
Read More

Η πιθανότητα μελανώματος όταν αφαιρούνται σπιτζοειδείς βλάβες μετά την ηλικία των 12 ετών

Η δερματοσκόπηση βοηθά στην αναγνώριση του μελανώματος και του σπίλου Spitz αλλά περιστασιακά το μελάνωμα μπορεί να έχει συμμετρικό σχήμα και να μοιάζει έτσι με σπίλο Spitz.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΕΥΝΑΣ: Διερεύνηση της πιθανότητας για μια συμμετρική σπιτζοειδής βλάβη που αφαιρείται από ασθενείς 12 ετών και άνω να είναι μελάνωμα.

ΜΕΘΟΔΟΙ: Η έρευνα συμπεριέλαβε ασθενείς 12 ετών και άνω με σπιτζοειδείς, συμμετρικές βλάβες που διαγνώστηκαν ύστερα από ιστολογική εξέταση ως σπίλος Spitz ή μελάνωμα. Δημογραφικές, κλινικές και δερματοσκοπικές μεταβλητές συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Απ’ τις 384 βλάβες, οι 333 (86,7%) διαγνώστηκαν μετά από ιστολογική εξέταση ως σπίλος Spitz και οι 51 (13,3%) ως μελάνωμα. Ο κίνδυνος του μελανώματος ήταν αυξημένος όσο μεγαλύτερη ήταν η ηλικία, φτάνοντας το 50 % και άνω μετά την ηλικία των 50 ετών.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ: Έλλειψη ασθενών κάτω των 12 ετών από την έρευνα, έλλειψη λεπτομερών ιστολογικών δεδομένων, περιορισμένο μέγεθος του δείγματος, αναδρομική μελέτη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Το μελάνωμα μπορεί να είναι δυσδιάκριτο από τον σπίλο Spitz δερματοσκοπικά και γίνεται έτσι σαφές ότι η μόνη ασφαλής στρατηγική για να μην διαφύγει κάποιο μελάνωμα είναι η χειρουργική αφαίρεση όλων των σπιτζοειδών βλαβών σε ασθενείς 12 ετών και άνω.

Lallas A, Moscarella E, Longo C, Kyrgidis A, de Mestier Y, Vale G,Guida S, Pellacani G, Argenziano G.
J Am Acad Dermatol 2015;72(1):47-53

Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ.

Read More

Η δερματοσκόπηση στη γενική δερματολογία

Παράλληλα με την εδραιωμένη χρήση της για την αξιολόγηση των όγκων του δέρματος, η δερματοσκόπηση συνεχώς κερδίζει έδαφος και σε άλλα πεδία της δερματολογίας. Τα χαρακτηριστικά διαφόρων φλεγμονωδών και λοιμωδών παθήσεων έχουν ήδη περιγραφεί και η δερματοσκόπηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την κλινική διαγνωστική διαδικασία στην καθ’ ημέρα πράξη. Η αυξανόμενη χρήση της δερματοσκόπησης ενισχύθηκε από την ανάπτυξη νέας γενιάς δερματοσκοπίων χειρός που μπορούν εύκολα να χωρέσουν την τσέπη του δερματολόγου και δεν απαιτούν την εφαρμογή διαμεσολαβητικού υγρού. Σ’ αυτό το άρθρο, παραθέτουμε τα τελευταία δεδομένα όσον αφορά τη δερματοσκόπηση στη γενική δερματολογία.

Lallas A, Zalaudek I, Argenziano G, Longo C, Moscarella E, Di Lernia V, Al Jalbout S, Apalla Z.
 Dermatol Clin. 2013;31(4):679-94, x.

Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ.

Read More

Νέες τάσεις στη δερματοσκόπηση για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να διαφύγει το μελάνωμα

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, η εισαγωγή της δερματοσκόπησης στην κλινική πράξη είχε σαν αποτέλεσμα σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση των μελανινοκυτταρικών βλαβών. Πράγματι, το δερματοσκόπιο αποκαλύπτει ένα συναρπαστικό κόσμο από μορφολογικές δομές που δεν είναι ορατές με το γυμνό μάτι προσθέτοντας ποικίλες πληροφορίες κατά την αξιολόγηση ενός σπίλου. Παρ’ όλα αυτά, καθώς η τεχνική μετρά μόνο μερικές δεκαετίες, νέα δεδομένα συλλέγονται συνεχώς και τροποποιούν τη διαχείριση των μελανινοκυτταρικών βλαβών. Στο παρών άρθρο, συνοψίζουμε τα τελευταία δεδομένα στη δερματοσκόπηση, τα οποία αφορούν την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, τη διαχείριση των οζωδών βλαβών, τη διάγνωση του βλεννογόνιου μελανώματος, και στη ψηφιακή χαρτογράφηση.

Lallas A, Apalla Z, Chaidemenos G.
J Skin Cancer 2012;2012:820474

Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ.

Read More

Κανόνες για να εντοπίσουμε το μελάνωμα

Τα περισσότερα μελανώματα είναι εύκολο να διαγνωστούν κλινικά και δερματοσκοπικά. Το ερώτημα παραμένει όσον αφορά την ανεύρεση των μελανωμάτων εκείνων που δεν είναι μορφολογικά εμφανή από κλινική και/ή δερματοσκοπική άποψη. Κατά την εκτίμηση μας, όταν η μορφολογία δεν είναι αρκετή για την αναγνώριση του μελανώματος, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ειδικές στρατηγικές. Γι’ αυτό, συνοψίζουμε τους παρακάτω 7 απλούς και πρακτικούς κανόνες που περιγράφουν την ανάγκη για μια πιο γενική προσέγγιση συνδυάζοντας την κλινική πληροφορία με τη δερματοσκοπική εξέταση:

(1) Κάντε δερματοσκοπικό έλεγχο όλων των βλαβών.

(2) Ζητήστε από τους ασθενείς υψηλού κινδύνου να αφαιρέσουν τα ρούχα τους.

(3) Χρησιμοποιήστε τον κανόνα των 10 δευτερολέπτων για κάθε βλάβη.

(4) Συγκρίνετε και παρακολουθήστε την εξέλιξη των πολλαπλών σπίλων (monitoring).

(5) Αφαιρέστε ύποπτες οζώδεις βλάβες.

(6) Συνδυάστε κλινικά και δερματοσκοπικά κριτήρια.

(7) Συνδυάστε κλινικά και ιστολογικά κριτήρια.

Lallas A, Zalaudek I, Apalla Z, Longo C, Moscarella E, Piana S,Reggiani C, Argenziano G.
Dermatology 2013;226(1):52-60

Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ.

Read More

Διάγνωση και διαχείριση μελαγχρωματικών βλαβών του προσώπου

Η διαφορική διάγνωση των μελαγχρωματικών κηλίδων σε ένα χρόνια φωτο- εκτεθειμένο δέρμα προσώπου αποτελεί πρόκληση και περιλαμβάνει την κακοήθη φακή, τη μελαγχρωματική ακτινική υπερκεράτωση, την ηλιακή φακή και τη λειχηνοειδή κεράτωση.Παρ’ όλο που η δερματοσκόπηση βελτιώνει τη διαγνωστική ακρίβεια του γυμνού οφθαλμού, η ακριβής διάγνωση και η διαχείριση των μελαγχρωματικών κηλίδων του προσώπου παραμένει πρόκληση στην καθ’ ημέρα πράξη. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι η μελαγχρωματική ακτινική υπερκεράτωση, η λειχηνοειδής κεράτωση καθώς και η κακοήθης φακή μπορεί να εμφανίζουν αλληλεπικαλυπτόμενα κριτήρια κάνοντας τη διαφορική διάγνωση κλινικά δύσκολη. Γι’ αυτόν τον λόγο, έχουν προταθεί πρακτικοί κανόνες, οι οποίοι βοηθούν στο να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της λάθος διάγνωσης της κακοήθους φακής.

Lallas A, Argenziano G, Moscarella E, Longo C, Simonetti V,Zalaudek I.
Clin Dermatol. 2014;32(1):94-100

Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ.

 

Read More

Η δερματοσκόπηση στη διάγνωση και διαχείριση του βασικοκυτταρικού καρκινώματος

Τα δερματοσκοπικά χαρακτηριστικά του βασικοκυτταρικού καρκινώματος αρχικά περιγράφηκαν πριν από πάνω από μια δεκαετία και τα κριτήρια του έκτοτε έχουν πολλές φορές εμπλουτιστεί και αναθεωρηθεί. Σήμερα, το δερματοσκόπιο θεωρείται το εργαλείο- κλειδί για τη διάγνωση του βασικοκυτταρικού καρκινώματος καθώς επιτρέπει την έγκαιρη ανεύρεσή του και τη διαφοροδιάγνωσή του από άλλους μελαγχρωματικούς και μη όγκους του δέρματος. Το δερματοσκοπικό πρότυπο του βασικοκυτταρικού καρκινώματος προκύπτει από διάφορους συνδυασμούς των γνωστών κριτηρίων και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο ιστολογικός υπότυπος, η εντόπιση, το φύλο, η ηλικία και το είδος της μελάγχρωσης. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι δερματοσκόπηση είναι επίσης χρήσιμη στον τρόπο διαχείρισης του βασικοκυτταρικού καρκινώματος καθώς παρέχει πληροφορίες για τον υπότυπο, την παρουσία μελάγχρωσης ή έλκωσης και την απάντηση στη θεραπεία.

Lallas A, Apalla Z, Ioannides D, Argenziano G, Castagnetti F,Moscarella E, Longo C, Palmieri T, Ramundo D, Zalaudek I.
Future Oncol. 2015;11(22):2975-2984.

Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ.

Read More

Μύθοι και αλήθειες για τον ήλιo

Τις τελευταίες δεκαετίες, είναι αλήθεια, πως έχει εντατικοποιηθεί η συζήτηση και το ενδιαφέρον τόσο των επιστημόνων όσο και του κοινού, σχετικά με τα θέματα που αφορούν τη σχέση του ήλιου με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Από τη μια ακούμε πως ο ήλιος είναι ζωοδότης και συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της υγείας μας, κυρίως μέσω της συμμετοχής του στο μεταβολισμό της βιταμίνης D, ενώ από την άλλη, όλο και πληθαίνουν οι καμπάνιες ενημέρωσης για την βλαβερή δράση του ήλιου και της υπεριώδους ακτινοβολίας, λόγω πιθανότητας καρκινογένεσης.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως όπως σε όλες τις δραστηριότητές μας, έτσι και στην περίπτωση της ηλιοέκθεσης, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε τον κανόνα του “Παν μέτρον άριστον”. Η ηλιακή έκθεση με μια λογική διαχείριση γίνεται ωφέλιμη, ενώ καθίσταται βλαβερή όταν δεν υπάρχει μέτρο.

Πώς λοιπόν θα καταφέρουμε να χαρούμε τον ήλιο και να απολαύσουμε τη θάλασσα χωρίς να βλάψουμε την υγεία μας;

Κατανοώντας τον ήλιο και το δέρμα

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου στην ανθρώπινη υγεία είναι δεδομένες. Γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της βιταμίνης D, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης που συμμετέχει ενεργά στην οστεοσύνθεση, ενώ η έλλειψή της στα παιδιά οδηγεί στη γνωστή ραχίτιδα. Για την επαρκή σύνθεσή της έχει αποδειχθεί ότι αρκούν 2-3 ηλιοεκθέσεις την εβδομάδα, διάρκειας περίπου 20 λεπτών κατά τους μήνες Απρίλιο ως Σεπτέμβριο. Ωστόσο, για τις ηλιόλουστες νότιες χώρες όπως η Ελλάδα, η καθημερινή επαφή με τον ήλιο ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, είναι υπεραρκετή για την επαρκή σύνθεση βιταμίνης D.

Πλην αυτού, ο ήλιος δημιουργεί συνθήκες ευεξίας στον οργανισμό, μέσω της παραγωγής της σεροτονίνης, γνωστή και και ως η “ορμόνη της ευτυχίας”.

Από την άλλη μεριά όμως, γνωρίζουμε ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο δέρμα. Κάποιες από αυτές, όπως το ηλιακό έγκαυμα, είναι οξείες και παροδικές. Παρότι όμως ένα έγκαυμα υποχωρεί σχετικά γρήγορα, αφήνει ανεξίτηλο «στίγμα» πάνω στα κύτταρα της επιδερμίδας, τα οποία καθίστανται σταδιακά όλο και πιο ευάλωτα στην ανάπτυξη δερματικού καρκίνου. Μιλώντας για το έγκαυμα, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως οι βλαβερές του συνέπειες είναι σημαντικά μεγαλύτερες στο ευαίσθητο δέρμα των βρεφών και των παιδιών, για τα οποία θα πρέπει να λαμβάνουμε ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα ηλιοπροστασίας.

Υπάρχουν δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας που εμπεριέχονται μέσα στο φάσμα του ηλιακού φωτός, η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA) και η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB).  Η UVA διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα, καταστρέφοντας κυρίως το μέσο χόριο. Στη θέση αυτή βρίσκονται οι κολλαγόνες και ελαστικές ίνες του δέρματος που είναι υπεύθυνες για την ελαστικότητα, τη ζωντάνια και τη σφριγηλότητά του. Κατά συνέπεια η καταστροφή τους από τη δράση της UVA οδηγεί κυρίως σε πρώιμη γήρανση, με παρουσία χαλάρωσης και ρυτίδων. Από την άλλη μεριά, η UVB απορροφάται από τις επιφανειακές στοιβάδες της επιδερμίδας και είναι υπεύθυνη για το καλοκαιρινό «μαύρισμα», αλλά και για το ηλιακό έγκαυμα. Τόσο η UVA, όσο και η UVB συμμετέχουν στη διαδικασία της καρκινογένεσης. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε πως παρότι το καλοκαιρινό “μαύρισμα” προστατεύει από το ηλιακό έγκαυμα, δεν παρέχει καμιά προστασία εναντίον της καρκινογόνου δράσης της υπεριώδους ακτινοβολίας.

 

Πώς μπορώ να προστατευθώ από τις ανεπιθύμητες ενέργειες του ήλιου;

  • Απoφύγετε την ηλιοέκθεση τις «επικίνδυνες» ώρες της ημέρας. Μεταξύ 11:00 και 15:00 ο ήλιος είναι πιο δυνατός και επομένως και πιο βλαβερός. Αν παρόλα αυτά τυχαίνει τις ώρες αυτές να βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, παραμείνετε σε σκιερό μέρος όπως ομπρέλες, δέντρα ή στέγαστρα που παρέχουν ικανή ηλιοπροστασία.
  • Χρησιμοποιείστε κατάλληλο ρουχισμό και αξεσουάρ, όπως γυαλιά ηλίου, πλατύγυρο καπέλο και χαλαρά βαμβακερά ρούχα, τα οποία ιδανικό θα ήταν να έχουν μακριά μανίκια.
  • Χρησιμοποιείστε υψηλού δείκτη φαρμακευτικά αντηλιακά που παρέχουν προστασία τόσο για τη UVA, όσο και για τη
  • Το αντηλιακό δεν αποτελεί “άλλοθί” για να βγαίνουμε στον ήλιο περισσότερο.

Μικρές συμβουλές για σωστή χρήση του αντηλιακού

  • Επαλείψτε το αντηλιακό 15΄πριν εκτεθείτε στον ήλιο
  • Απλώστε αρκετή ποσότητα κρέμας. Έχει αποδειχτεί πως για το πρόσωπο, τα χέρια, τον αυχένα και το λαιμό χρειάζεται ποσότητα περίπου ίση με 2 κουταλάκια του γλυκού.
  • Μην ξεχνάτε περιοχές όπως τα αυτιά, τα χείλη, το στέρνο, τον αυχένα και τα άκρα χέρια.
  • Ανανεώστε τακτικά το αντηλιακό, ιδιαίτερα αν παραμένετε σε εξωτερικό χώρο. Επάλειψη κάθε δύο ώρες είναι συνήθως αρκετή.
  • Στα παιδιά η ανανέωση του αντηλιακού θα πρέπει να γίνεται συχνότερα.
Read More

Από 01/06/2020 το ιατρείο μετεφέρει τη λειτουργία του στη

DERMOMEDICA ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΛΑΛΛΑΣ, ΖΩΗ ΑΠΑΛΛΑ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Κωνσταντίνου Καραμανλή 60, 54642 Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310277979
dermomedica.gr